Évforduló – Dr. Kis-Tóth Lajos

Szép évforduló, 70. születésnapja alkalmából köszöntötték tisztelői, kollégái, barátai Dr. Kis-Tóth Lajos nyugalmazott főiskolai tanárt, az intézmény korábbi rektorhelyettesét, a Médiainformatika Intézet egykori vezetőjét, aki sok szálon kötődik a HUNGARNET Egyesülethez is: szinte a kezdetektől tagja a NETWORKSHOP-konferenciasorozat Programbizottságának.

A Líceum kápolnájában június 27-én megtartott jó hangulatú, baráti találkozón számos egykori ágazati vezető, kolléga, barát és tanítvány vett részt, jelen volt többek között Dr. Dolhai Lajos, a Hittudományi Főiskola rektora és Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr is. Az ünnepi műsort Jónás Zoltán, az EKKE nyugalmazott kulturális programigazgatója verssel nyitotta meg, majd Lengyelné Dr. Molnár Tünde, az esemény főszervezője és Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az EKKE rektora köszöntötte az ünnepeltet.

Az egybegyűltek Nagy Erzsébet énekművész és Dr. Nagy Zoltán egyetemi docens előadásában is gyönyörködhettek.

A visszaemlékezések, személyes köszöntések sorában a felkért hozzászólók egy-egy meghatározó pillanatot emeltek ki Dr. Kis-Tóth Lajos munkásságból. Dr. Hauser Zoltán korábbi rektor, az ünnepi alkalom társszervezője, Koltai Lajos érdemes művész, egyetemünk volt oktatója, Falus Iván, az EKKE Neveléstudományi Doktori Iskolának professzora, Nádasi András, a korábbi Oktatástechnológiai Tanszék egyetemi docense, a HUNDIDAC elnöke, Nagy Miklós, a HUNGARNET főtitkára, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program volt igazgatója és Köpeczi-Bócz Tamás korábbi államtitkár is szólt a születésnaposhoz.

Dr. Kis-Tóth Lajost a Líceum Televízió volt és jelenlegi munkatársai kisfilmmel köszöntötték: az ünnepelt munkásságáról két, sok-sok emléket idéző összefoglalót tekinthettek meg a jelenlévők.

A Digitális Technológia Intézet dolgozói az októberben esedékes Agria Média 2023 és ICI-17 Információ- és Oktatástechnológiai Konferencián két „meglepetés szekciót” szerveztek Kis-Tóth Lajos munkásságának tiszteletére. Az egyik ilyen szekcióban azok a doktoranduszok, tanítványok és felfedezett tehetségek tartanak majd előadást, akiket a kiváló kutató-oktató tevékenysége inspirált, szakmai életútjukban meghatározott. A másik szekcióban a Kis-Tóth Lajos életpályájához köthető szaktekintélyeket és barátokat kérték fel egy-egy előadás megtartására.

Dr. Kis-Tóth Lajosnak jó egészséget, örömökben gazdag, áldott nyugdíjas éveket kíván az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem!

 
Szöveg: Racsko Réka, Zentai László
Fotók: Szántó György