Holl András

Holl András

Holl András 1959 augusztus 25.-én született Budapesten. 1984-ben szerzett geofizikus és csillagász diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1984-ben az MTA Csillagászati Kutatóintézetében helyezkedett el, ahol később informatikai rendszergazda lett.

A Csillagászati Kutatóintézet képviselője volt az IIF programban, és részt vett az intézmény hálózati kapcsolatainak kialakításában (X25 majd Internet), felügyelte az első PC-k majd az első Sun munkaállomások bevezetését. Első e-mail címe h549hol@ella.hu volt. 1994-ben elindította a Csillagászati Kutatóintézet által kiadott Information Bulletin on Variable Stars folyóirat elektronikus változatát a weben. Több hazai intézmény első webszerverének telepítésében vett részt. 1996-ban létrehozta, 2009-ig kezelte az MTA folyóirata, a Magyar Tudomány webes változatát. Több IPSZILON szemináriumot tartott, többek között a szabad forráskódú, tudományos tartalmakhoz nyílt hozzáférést biztosító szoftverekről. 2009-ben elindította az MTA Könyvtár repozitóriumát, a REAL-t ás bekapcsolódott az MTMT program szervezésébe.

2014-től az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese.
Az MTA KIK-ben – többek között – felügyeli a repozitóriumot, a digitalizálási programot, a DOI irodát, az MTMT és EISZ programokat.