NWS2023 Tutoriálok, workshopok

2023.04.11., kedd – „0. nap” – TUTORIÁLOK
A terem 13.00-19.00 Áts József – Holl András – Ladányi Gusztáv – Wolf György: MTMT2

 

Az MTMT-tutoriál az adminisztrátoroknak szóló tanfolyam, résztvevői szándékukat az MTA KIK hagyja előzetes egyeztetés során jóvá.

B terem  13.00-17.00 SZTAKI/ISZT: Akadályok nélkül – Hátrányos helyzetűek az informatikában (online is elérhető)

 

A program célja annak bemutatása, hogy az informatika, az Internet és az Internet szakmai közössége hogyan segíthet fogyatékkal élő emberek útjában álló akadályok enyhítésében, különös tekintettel a kiberbiztonság és az adatvédelem kihívásaira és az ezekre kínált megoldásokra. A tutoriál online keretek között valósul meg, a NETWORKSHOP 2023 konferencia résztvevőinek előzetes regisztrációval lehetősége nyílik az előadásokat a Pannon Egyetem által rendelkezésre bocsátott teremből díjmentesen figyelemmel kísérni. Részvételi szándékukat kérjük a jelentkezési lapon jelezni.

C terem 13.00-16.00 Farkas Attila: Referencia architektúra koncepció és használatuk az ELKH Cloudon

 

A tutoriál előadás során a résztvevők megismerkedhetnek az ELKH Cloud projektben alkalmazott referencia architektúra koncepcióval és használatukkal. A megvalósított referencia architektúrák célja, hogy segítségükkel automatizált módon lehessen kiépíteni komplex felhő alapú virtuális rendszereket, ezzel támogatva a felhasználók munkáját. A felhő általános használatának ismertetését követően, a referencia architektúrák kiépítése kerül részletesen bemutatásra Terraform és Ansible automatizációs szoftverek felhasználásával. A példák során a résztvevők megismerkedhetnek, hogy az ELKH Cloudon, hogyan építhetők fel komplex Big Data és elosztott mély tanulást támogató keretrendszerek akár GPU erőforrások felhasználásával.  

2023.04.12. szerda MINIWORKSHOPOK
  A terem

Mesterséges intelligencia a közgyűjteményekben

Szatucsek Zoltán igazgató, Magyar Nemzeti Levéltár Információs és Innovációs igazgatóság: Kopogtat az ajtón. Beengedjük-e? – az új technológiák kihívásai a közgyűjteményekben (bevezető előadás)

Korreferátumok:

Kómár Éva főosztályvezető, Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ

Répászky Lipót osztályvezető, MTVA Archívum

Holl András főigazgató-helyettes, MTA KIK

Molnár Sándor osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár

A program koordinátora és egyben moderátora, akihez előzetesen tervezett hozzászólással jelentkezni lehet:

Bánki Zsolt osztályvezető, Magyar Nemzeti Levéltár Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztály