NWS2024 – beharangozó (témák és fókuszpontok)

Mottó: „Az oktatás, a kutatás és a közgyűjtemények digitális transzformációja felsőfokon”

A HUNGARNET Egyesület az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem együttműködésével immár 33. alkalommal rendezi meg 2024. április 3-5.  között Egerben a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP-ot.

A HUNGARNET Egyesület immár 33. alkalommal rendezi meg 2024. április 3-5.  között Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem együttműködésével a felsőoktatás, a köznevelés, a kutatás és a közgyűjtemények legrangosabb hazai számítógép-hálózati és alkalmazási informatikai konferenciáját, a NETWORKSHOP-ot.

A csaknem minden nagyobb intézményt és szakterületet reprezentáló Programbizottság 2024. február 5-ig várja a HUNGARNET Egyesület honlapján is közzétett, részletesen kidolgozott tartalmi szempontok, és a kiemelt fókuszpontok szerinti programtervnek megfelelő előadás-javaslatokat az NWS2024 előadás-kezelő oldalán. (Az EasyChair megnyílt, használata regisztrációhoz kötött, az adatokat az Európai Uniós Általános Adatvédelmi Rendeletnek /GDPR/ megfelelően, bizalmasan kezeljük, a részleteket honlapunkon találják.)

Az előadások anyagából ismét egy lektorált és elektronikusan publikált (Open Access) konferenciakötet készül (MTA KIK / OCS rendszer és többes archiválású kötet). A kötetben megjelenő közlemények az MTMT-ben tudományos könyvfejezet/konferencia-közleményként rögzíthetők lesznek.

Programbizottság az előadásra jelentkezőket előzetesen már kialakított, de a beérkező előadások függvényében még változó szekcióstruktúrába sorolja.

Várhatóan az idei konferenciánkon is szerepel az idén sikeresen debütált ún. poszterszekció. Az elmúlt években beérkezett rekordmennyiségű jelentkezés kezelésének tapasztalatai alapján a Programbizottság az absztraktok elbírálásakor az előadások egy részét – a 2023-as konferenciához hasonlóan – a poszterszekcióba fogja átirányítani, de lehet eleve ezt a formát is választani. Ezzel a konferencia rendezői részben többféle lehetőséget akarnak nyújtani a résztvevőknek, másrészről pedig csökkenteni kívánják a legnagyobb érdeklődésre számot tartó témák ütközését.

A fókuszpontoknak megfelelően több ún. miniworkshopot is szervezünk „Egyházi gyűjtemények digitálisan és a hálózatban”, illetve „Kvantuminformatika” témakörökben, ahol egy kulcsponti előadás után felkért és spontán hozzászólásokon keresztül hosszabb szakmai vita és eszmecsere alakul ki (időtartama kb. 2,5 óra). Törekvésünk egy, a közvetlen közösségünktől távolabb álló, (esetleg külföldi) vendégelőadó meghívása, aki nagyhatású és véleményformáló iránymutató keynote előadást tartana a konferencia elején.

2024-ben az immár szokásos és minden előadásra vonatkozó későbbi videóarchiválás mellett ismét lehetőséget biztosítunk az erre a célra alkalmas és kiemelkedő előadások oktatási célú azonnali tárolására és felhasználhatóságának biztosítására is.

A NETWORKSHOP 2024 kiemelt témái:

Az elmúlt év kiemelkedő informatikai vezérgondolata és fejlesztési iránya a szinte minden területen megjelenő mesterséges intelligencia (MI) fejlesztése és alkalmazása volt, ezért abszolúte kiemelendő fókuszpontnak gondoljuk ezt konferenciánkon is, tkp. a tárgyalt témáink mindegyike szempontjából, különös tekintettel általában a szolgáltatásfejlesztéseknél és  a tartalomszolgáltatásban, de a „smart university” vagy a digitális bölcsészet és az adatelemzés szempontjából, ill. a döntéselőkészítés, szakértői rendszerek tekintetében különösen. Mindennek etikai és jogi informatikai vonatkozásai csakúgy érdekesek, mint a műszaki-fejlesztési megoldások, vagy a szükséges kapacitások kérdései.

 • a felsőoktatás és köznevelés digitális transzformációja;
 • okosiskola, okosegyetem – az oktatási intézmény, mint digitális ökoszisztéma
 • az adatmenedzsment általános kérdései, különös tekintettel a nyílt hozzáférésű kutatási adatok sorsára és kezelésére;
 • az információs és a hálózati informatikai biztonság kérdései;
 • az adatrepozitórium-rendszerek és hálózatok;
 • a digitális bölcsészet kutatási módszertana és a közgyűjtemények, valamint a hálózat kapcsolata és a digitális bölcsészeti platformok;
 • az egyházi közgyűjtemények (könyvtárak, levéltárak és múzeumok) informatikai és digitalizációs projektjei és tervei;
 • MI alkalmazásának trendjei: szolgáltatásfejlesztések a közgyűjteményekben és a tartalomszolgáltatásban;
 • az MI és az 5G; GPGPU fejlesztések;
 • a felhőtechnológiák és a HUN-REN Cloud;
 • a digitális infrastruktúrák és új hálózati technológiai megoldások;
 • Szuperszámítástechnika (HPC), kvantuminformatika;
 • a kutatási IKT infrastruktúrák nemzetközi trendjei;
 • a digitális ökoszisztémák és az együttműködési platformok;
 • Research & Open Science WS;
 • a FinTech;
 • a bionika és az e-sport;
 • a diákháló és robosztus oktatási háló;

A szekciók és témakörök részletes felsorolását itt találják, a részvételi feltételeket 2024. januárjában tesszük közzé. Esetleges kérdéseiket a networkshop@hungarnet.hu címen tehetik fel a szakmai felügyeletért felelős programbizottsági tagoknak.