Pásztor Miklós

PPKE ITK – ISZT

Pásztor Miklós

Pásztor Miklósnak nagy szerepe volt abban, hogy 1991-ben az NIIF első nemzetközi bérelt vonalán 9600 bps sebességgel Budapest és az ausztriai Linz között egyidejűleg lehetett megoldani X.25 alapon az Internet elérést és az EAR/BITNET kapcsolatot. Az ehhez szükséges SZTAKI-s fejlesztésű kis sárga dobozt a bőröndjében vitte ki Linzbe, ahol a szkeptikus osztrákok legnagyobb ámulatára hipp-hopp üzembe is helyezte.

Munkájának eredményeképpen jött létre a 90-es évek legelején az NIIF központi levelezési átjárója is, a legendás HUGBOX, egy DEC-től kapott ajándék gépen, amely az akkor használt többféle szabvány szerinti email protokoll között kapcsolatot teremtve konvertálta a leveleket a különböző rendszerek között. Sok éven át üzemeltette, felügyelte is ezeket az átjárókat és lelkiismeretes „főpostamester”-ként naponta több száz eltévedt, rosszul címzett levél célbajuttatását segítette. A spamekről írt munkája a magyar weben megtalálható kéretlen reklámlevelekről szóló anyagok közül a legtöbbet hivatkozott. Elismert hazai szaktekintélye a domain név rendszernek is. Foglalkozik DNS biztonsági, digitális aláírási témával. A fenti területekhez kapcsolódnak előadásai, vitavezetései, tanfolyamai, tematikus írásai. Fontos szerepe van a .hu legfelső szintű domain működtetésében is.

2000-ben az MTA-SZTAKI-ból a Pázmány Péter Katolikus Egyetem akkor létesült Informatikai Karára ment át és komoly részt vállalt az ottani informatikai infrastruktúra létrehozásában, az oktatás beindításában. Kapcsolata mindmáig szoros az NIIF/Hungarnet közösséggel: Networkshopok rendszeres előadója és a programbizottság tagja, továbbá a népszerű IPSZILON szeminárium sorozat szervezője.